Nyári fűszernövények




Bazsalikom 
Az egyik legkedveltebb fűszernövény, egynyári növény,rendkívül nap és meleg igényes. Levelei sütés főzés közben könnyen elveszítik aromájukat, ezért közvetlen tálalás előtt adjuk az ételhez. Az olasz ételek kihagyhatatlan hozzávalója. Paradicsommal, sajtokkal nagyon finom. A népi gyógyászatban is használják nyugtató hatása miatt. Torokgyulladásra, gyomorrontásra jó orvosság.



Metélőhagyma
A metélőhagyma keskeny levelei sokféle vitamint és az emberi szervezet számára értékes ásványi anyagot, továbbá illat - és zamatanyagokat tartalmaznak. Leginkább snidlingként ismert.
Csak nyersen szokták fogyasztani, apróra vágva. Nem szabad főzni, mert akkor az íze és a zamata elillan. Pikáns íze miatt a diétás ételek egyik fontos fűszerezője, de egyben olcsó vitaminforrás is.
Szendvicsek díszítésére, burgonya-, bab-, borsó-, húsleves ízesítésére használható, és nagy lehetőséget kínál a háziasszonyi fantázia csapongásának a hal- és tojásételek változatosabbá tételére. Túróba, lágysajtokba és mártásokba is keverhető.
                   


Menta
MentaKiváló frissítő, nyári melegben érdemes kihasználni hatását. Nyugtató, és megfázás ellen is jól alkalmazhatjuk. Már az ókorban is ismerték a menta fertőtlenítő hatását, és alkalmazták is a gyógyítások során. A kozmetikában általában nyugtató és hűsítő krémek összetevője a menta, de nyáron érdemes kipróbálni a szúnyogok ellen is, ugyanis a menta távol tartja őket.



Citromfű
Az illatos levelű citromfű fűszer  és gyógynövényként egyaránt ismert. A görögökön, rómaiakon kívül az arabok is ismerték. Európában az 1500-as évektől kezdtek vele foglalkozni. 
Dél-Európában vadon terem, a mi éghajlatunkon csak termeszteni lehet. Paracelsus, a híres svájci orvos azt tartotta róla, hogy meghosszabbítja életünket. A citromra emlékeztető illatú levelében sok az illóolaj. Idegesség, álmatlanság ellen is jó. 
Kedveltsége miatt a citromfüvet 1988-ban az év gyógynövényének választották. 
A citromfű illóolaja baktérium, vírus, sőt gombaölő hatású. Megnyugtatja a testet és a lelket.
A citromfű tea és citromfű fürdő kombinációja segít a nyugodt lelkiállapot elérésében. Ha idegesség miatt nem megy le egy falat sem a torkodon, próbálkozz a citromfűvel! Remek étvágygerjesztő!



Oregánó
Legtöbbünknek, ha máshonnan nem is, de a mostanában igencsak népszerű pizzériák étlapjáról biztosan ismerős. Nem véletlenül, hiszen az olasz tészták és pizzák klasszikus fűszere, paradicsomos ételekhez, rostonsültekhez, de különféle zöldségekhez is előszeretettel használják. A népi gyógyászat leginkább gyulladáscsökkentésre használta. A Földön található összes növényt beleszámítva, az egyik leggazdagabb ásványi anyag forrás az oregánó, a kalcium, a magnézium, a cink, a vas, a kálium, a réz, a bór és a mangán található meg benne nagyobb mennyiségben. Magas A és C-vitamin tartalmának köszönhetően kiváló antioxidáns, magas niacin tartalma miatt jelentős szerepe van a sejtek energiaháztartásában és a DNS-lánc kijavításában.


                                  
Rozmaring
Ez a jellegzetes, finom illatú gyógynövény már a középkori gyógynövénymutatókban is szerepelt, 
és nem hiányozhatott egyetlen kolostorkertből sem. Kneipp, a híres 19. századi német természetgyógyász kedvenc gyógynövényei közé sorolta a rozmaringot. Amellett, hogy az örökzöldek tűleveléhez hasonló levele kitűnő ízt ad ételeinknek, agyunkat is képes megvédeni a káros hatásoktól. Méregtelenítő, vízhajtó hatása is ismert. Illóolajként fürdővízhez adva izomlazításra kiválóan alkalmas. Fűszerként illik a bárány- és vadhúsokhoz, az olaszos ízekhez, burgonyához, és kiválóan harmonizál a zöldségételekkel.



Zsálya
Az ókor óta tudjuk, hogy egészséges és finom, manapság azonban nem túl gyakran találkozunk vele, pedig érdemes zsályát enni. Az ókori görögök és rómaiak a bölcsesség és a kifinomult gondolkodás növényeként tartották számon a Földközi-tenger térségéből származó zsályát.
A zsálya jelképezte az öregek bölcsességét, a hosszú életet. Latin jelentése „gyógyítani”.
Antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag, jól hat a memóriára, nyugtatja a bél- és idegrendszert, javítja a koncentrációt. A zsálya a legrégebben használt és ismert gyógynövény. Haj- és bőrproblémákra is remek megoldást jelent. Gyakran használják parfümökben és kozmetikumokban is. Tértisztításra az egyik legjobb növény. A zsálya nagyon jól megy a paradicsomos  ételekhez, jó alkotóeleme az olaszos paradicsomos mártásoknak. Az olasz rizottókban, pizzákhoz is szokás használni. 




Népszerű bejegyzések